De kaasmakerij

Sinds november 2020 zijn wij gestart met het maken van kaas, op ons eigen erf en van de melk van onze eigen koeien. De kaas wordt gemaakt in het Kaaslokaal, een all-in kaasmakerij en opslag. De komst van het kaaslokaal is mede mogelijk gemaakt door de landschapstafel Voorne-Putten en de provincie Zuid-Holland.

Terwijl Bart ’s ochtends de koeien melkt, vult hij de kaastobbe via een speciale aansluiting. De verse en nog warme melk stroomt dan, gefilterd en wel, direct in de tobbe. Als de tobbe volledig gevuld is, gaat José beginnen met proces van het kaas maken.

Aanzuren en stremmen van de (kaas)melk en ook het snijden en wassen van de wrongel gebeurt allemaal in de ochtend. Daarna kunnen de kaasvaten gevuld worden. Vervolgens staan de kazen een gedeelte van de middag onder de pers en daarna mogen de kazen nog “rechten” in de vorm. ’s Avonds worden de kazen in het pekelbad gelegd, waar zij 1-3 dagen verblijven.

Na het pekelen mogen de kazen opdrogen en worden ze voorzien van enkele lagen coating. Deze coating biedt bescherming aan de kaas. Na het coaten worden de kazen op houten planken gelegd, waar ze de tijd krijgen om te rijpen tot de gewenste leeftijd. In het begin worden de kazen dagelijks gekeerd, zodat de vorm behouden blijft. Na ongeveer een maand wordt dit nog 2x per week gedaan.

%d bloggers liken dit: